Restauratie

De omvangrijke restauratie werd in 2003 afgerond, zo'n veertig jaar nadat de Oisterwijkse VVV de beeldengroep aan de gemeente schonk.

Naar aanleiding van een publicatie van John Kusters in 1999 over de erbarmelijke conditie van de beelden, deed de toenmalige wethouder Jos Schoenmakers een oproep aan vrijwilligers om de restauratie uit te voeren. Hieruit ontstond een beheergroep, bestaand uit John Kusters, Toon Scheepens en Patrick van den Nieuwenhuizen.

Zij combineerden nodige passie en vakmanschap en deden er alles aan om de beeldengroep te behouden en de waarde terug te geven die het kunstwerk verdiende. Het werd een monnikenwerk om de schade te herstellen en de beelden te conserveren. Niet alleen door de invloed van weer en diervraat, maar ook door de manier van behandelen, transport en opslag waren de beelden flink beschadigd. Tussentijdse herstelpogingen en verfbeurten hadden de beelden geen goed gedaan.De restaurateurs zijn er in geslaagd om met minimale middelen de beelden te herstellen waarbij het origineel zo dicht mogelijk benaderd werd. Hun inzet heeft geleid tot een prachtig resultaat. Gedurende de restauratieperiode werd de beheergroep geconfronteerd met een ernstige tegenslag, door het overlijden van Toon Scheepens. Hiermee verloor het team een toegewijde vakman die de beeltenissen van 'kindeke Jezus', 'herder Kuik' en 'Jozef' met zijn vaardige handen wist te herstellen.

Het kolossale Mariabeeld zorgde voor een moeilijke opgave. De enorme boomstronk waaruit het beeld werd gehouwen door de Utrechtse kunstenaar Nico Kuik was compleet verrot en onherstelbaar beschadigd. Patrick van den Nieuwenhuizen maakte een replica van het beeld zodat nog altijd een complete beeldengroep rond de kribbe staat. Het originele beeld is behouden gebleven en geschonken aan het literair museum Dirkje Kuik in Utrecht.

De beelden waren tot 1988 alleen bewerkt met een blanke lak ter bescherming van het hout. Tijdens het onderhoud in dat jaar werden de beelden opnieuw geschilderd en bovendien van felle kleuren voorzien. Bij de huidige restauratie is gekozen om het origineel zo dicht mogelijk te benaderen. De gekleurde verflaag is verwijderd en het hout werd geconserveerd om verdergaande vraat te voorkomen.

De originele kerstgroep was jammer genoeg niet meer helemaal compleet. Door diefstal zijn enkele beeldhouwwerken van dieren verdwenen en nooit meer teruggevonden. Aan de hand van oude foto’s heeft Patrick nieuwe beelden gemaakt.

Patrick maakt replica van het Mariabeeld

Toon restaureert de kribbe